Deborah i Bibeln

Jag har nämnt ibland till folk att 'Deborah' var en kvinnlig domare i Bibeln, och av en händelse råkade jag snubbla in på bibelhistorier inatt. Då stötte jag på Deborah, och kom på att det skulle vara kul att nämna vem hon var.


"Gud använde domare -'frigörare'- till att frigöra Hans folk från lidande. Ibland ledde domarna arméer, andra gånger, arbetade domarna som en enad armé, ett exempel är Simson. Tjänarna Gud använde för att döma Sitt folk var män - utom en kvinna. Hennes namn var Deborah."

"Deborah var både en profetissa och en domare. Som profetissa, använde Gud henne för att leverera Hans budskap till Hans folk. Som en domare gav Gud henne auktoriteten att lämna civila domstols beslut."

"Deborah stod för mod i en tid av rädsla. Hon stod för gudlig visdom i en tid av mänskligt resonerande, när 'varje man gjorde vad som var rätt i hans egna ögon'. Hon stod för anständighet och ordning i en kaotisk tid av sexuell pervershet och avgudadyrkan. Deborah var en ledare och undantaget som bekräftar regeln i hennes tid. Sorgligt nog, var en sådan karaktär ovanlig under hennes tid."

Källa:
BIBLE PERSONALITIES: DEBORAH

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

"Barak är i Gamla Testamentet en israelisk militär som bistår domaren Debora i striden mot Kanaan. Barak fick i uppdrag av Debora att rädda israelerna i den svåra kampen mot Kanaan, som leddes av härföraren Sisera. Till sin hjälp hade han en här om 10 000 man, mot Siseras 900 stridsvagnar av järn. Barak och kanaaniterna möttes i slaget i Kison, där samtliga motståndare dödas, eftersom Herren slog dem med förvirring, berättar Domarboken. Sisera dödas innan Barak hinner fatt honom, och israelerna förgjorde kung Javin.

Domarbokens femte kapitel kallas ”Deborasången”, och den uppges ha sjungits av henne och Barak. Där berättas att israelerna levde i fred i fyrtio år efter slaget mot kanaaniterna."

Källa: Wikipedia - Barak (biblisk person)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hehe. Förmodligen är detta inte intressant för någon annan än mig. Men det är min blogg så: I don't care. Puss!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback